MadBlog

MadBlog
Dwars door Madagascar per taxi-brousse

3 december: The future is bright?

24 October 2006, 12:50

De mijne wel, orange zelfs… want ik heb zojuist een mobieltje gekocht omdat ik met mijn NL prepaid mobieltje hier niet kan bellen. Is best handig als je af en toe toch kan bellen en het is een simlockvrij ding dus in NL kan ik hem ook nog gebruiken. Maar eigenlijk is dit maar een slecht bruggetje naar de presidentiele verkiezingen die hier in Mada plaatsvinden op 3 december.

Met de man in de telefoonshop (een Franse expat, die ook nog tevergeefs geprobeerd heeft mijn Nokia te unlocken) had ik hier namelijk een gesprek over. Ik wist dat de vorige verkiezingen in 2002 zowat een burgeroorlog tot gevolg hebben gehad omdat er wantrouwen en onduidelijkheid over de verkiezingstellingen waren. Beide kandidaten, de zittende president Didier Ratsiraka en de uitdager Marc Ravalomanana claimden de overwinning wat een grote crisis tot gevolg had waar aanhangers van Ratsiraka oa aanvoerwegen van de havens naar de hoofdstad blokkeerden en er diverse andere geweldsuitbarstingen waren. De telecom-man sprak over dagelijkse schietpartijen, mensen die met kalashnikovs rondliepen en over een algeheel dreigende sfeer. In principe was hij als buitenlander en buitenstaander veilig maar je weet nooit of de vlam in de pan slaat… dus kneep hij hem best wel. Hij achtte het niet uitgesloten dat het deze keer weer tot problemen zou kunnen leiden.

Nou moet wel gezegd worden dat de crisis pas een tijdje na de verkiezingen begon en dus zal ik er weinig last van hebben…. hoop ik. De crisis heeftwel lang geduurd: van begin 2002 tot juli 2002 toen Ratsiraka eindelijk zijn nederlaag toegaf (daar was een hertelling voor nodig) en het land uit vluchtte.

Met mijn gids in Tana had ik ook een gesprek over de verkiezingen. Hij kon zich lang niet altijd vinden in de politiek van Ravalomanana, noemde hem zelfs de Berlusconi van Madagascar. Het is een self made man die helemaal onderaan begonnen is met het huis aan huis verkopen van yoghurt en vandaaruit een enorm yoghurtemperium heeft opgezet waar hij schatrijk mee is geworden en dat zich na verloop van tijd al lang niet meer beperkte tot yoghurt alleen. Als president is het iemand die veel voor het land heeft gedaan maar wel altijd heel slim heeft gezorgd dat zijn eigen zaakjes er ook wel bij voeren. Desondanks zou Kita wel weer op hem gaan stemmen, want tja, de rest was nog slechter volgens hem.

Ja de 2e kamerverkiezingen in NL ga ik dus volledig missen maar zo erg is dat dus niet; de verkiezingen hier zijn overduidelijk veel spannender dan dat ingeslapen gedoe in NL! 😉

3 reply's op “3 december: The future is bright?”

 1. comment number 1 by: rayzr

  Dat klinkt inderdaad een stuk spannender dan hoe het er hier aan toe gaat! 😉
  Kijk gelijk even of je een AK-47 voor mij mee kan nemen!

 2. comment number 2 by: Lapinours

  Nou, nou dat wordt spannend!! Maar toch niet spannender dan LOST, want dat wordt iets te veel van het goede 😉
  Hou nog even je gemak in Diego en dan op weg naar Bounty Island?

 3. comment number 3 by: Ringo

  … aldus onze correspondent ter plaatse.

  Je hebt de apotheose van je reeks voortreffelijke verslagen alvast aangekondigd. 😉

Laat een reply achter

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.