MadBlog

MadBlog
Dwars door Madagascar per taxi-brousse

A punch a day keeps the doctor away

10 November 2006, 16:05

Niet dat ik de afgelopen dagen niks leuks heb meegemaakt, integendeel; ik vermaak me zeer goed, maar echt geschikt voor publicatie zijn mijn belevenissen niet, daarom maar voor de thuisblijvers 2 lekkere en simpele recepten voor de echt goede punches die ik van de week samen met Anita heb gemaakt. Simpel te maken en goedkoop (zeker hier in Madagascar), zo lekker dat het verslavend is en veel beter dan je kant en klaar kan kopen.

Punch au coco

Benodigdheden:
1/2 liter witte rum;
2 (bruine) kokosnoten of als je voor het gemak gaat 1/4 liter kant en klare kokosmelk;
5 eetlepels suiker;
5 eetlepels geconcentreerde gezoete melk;
3 à 4 vanillestokjes;
1 à 2 flinke kaneelstokken.

Doe de vanille en kaneel in een (liter)fles en schenk er de rum bij. Als je voor de kokosnoten gaat (lekkerder dan kant en klare kokosmelk): halveer de kokosnoten, drink het kokossap op en schraap de kokos uit de noten. Hiervoor bestaat een speciale grote kokosrasp die ik in NL nog nooit heb gezien waar je op moet gaan zitten maar het lukt vast ook met een ander soort rasp. Voeg een klein beetje water toe aan de geraspte kokos, ff mengen en pers dan met je handen de kokosmelk eruit. Daarna zeven, overgebleven kokospulp kun je hierna weggooien en de melk aan de rum toevoegen. Doe de geconcentreerde melk erbij; deze voorkomt dat de kokosmelk verandert in olie die bovenop je punch gaat drijven wat je niet wil. Doe de suiker in een pan; verhit langzaam tot de suiker begint te smelten en voeg wat water toe. Ondertussen blijven roeren totdat de karamel die je nu hebt mooi lichtbruin is en voeg dit ook toe aan de rum, naar smaak. Dit geeft ook de kleur aan de punch. Deze is nu klaar maar de smaak van de kaneel en vanille moet nog wel in de rum trekken; dit duurt een dag of 2. Regelmatig zachtjes schudden.

Punch au gingembre

Dit vind ik zelf een van de lekkerste punches; lekker pittig en bovendien erg makkelijk te maken.

Benodigdheden:
1/2 liter witte rum;
Flink wat verse gemberwortel;
5 eetlepels suiker;
3 à 4 vanillestokjes;
1 à 2 flinke kaneelstokken.

Rasp/schil en was de gemberwortel. In kleine langwerpige stukjes snijden en in de (liter)fles doen; deze moet ongeveer voor een kwart gevuld zijn. Doe er de rum bij en de kaneel en vanille. Maak karamel van de suiker zoals hierboven beschreven en doe dit ook erbij (naar smaak). De gember heeft langer nodig om in de rum te trekken; dit duurt wel een dag of 4 1 of 2 maanden minimaal; ook hier regelmatig schudden.

Ik heb momenteel een fles van beide op mijn hotelkamer staan; alleen vrees ik dat ze Nederland niet gaan bereiken, dit spul is gewoon veel te lekker! 😀

6 reply's op “A punch a day keeps the doctor away”

 1. comment number 1 by: rayzr

  Ik hou niet van drank dat weet je maar het ziet er zo lekker uit dat ik ze toch maar eens uit ga proberen! 😉

 2. comment number 2 by: Ringo

  Rumble in the jungle! Hihi… ze leert je vast een hoop. 😉

 3. comment number 3 by: Dranoël

  Drink de punch maar lekker op want meenemen in het vliegtuig als handbagage zal wat moeilijk gaan met al die veiligheidsmaatregelen van tegenwoordig. Hebben al bij Gall & Gall bekeken of het hoofdingrediënt hier ook te krijgen is. Vast duurder dan daar maar hier is ook alles te koop. Misschien een idee om het met kerst te maken?

 4. comment number 4 by: HenT te C

  Het lijkt me inderdaad een heerlijk drankje een lekker “slaapmutsje”?
  Je bedoelt met die kaneelstokken toch niet de stokken die je op de kermis kunt kopen?
  Geniet van het drankje

 5. comment number 5 by: lennart

  Even een toevoeging + correctie: de punch au gingembre moet niet 4 dagen trekken maar veel langer: 1 of 2 maanden! Dus als je het met kerst wil drinken moet je nu beginnen!

  De kaneelstokken zijn niet die van de kermis maar echt het gedroogde schors van de kaneelboom dus.

  Overigens hebben we gisteren nog 1 fles van beide gemaakt; die ga ik wel proberen om mee te nemen. 🙂

 6. comment number 6 by: rayzr

  Ik dacht al die punch au gingembre is niet te drinken! 🙂
  Geintje. Maar wel handig om te weten dat het wat langer duurt dan gedacht. Ik ga dan toch maar voor de punch au coco want langer dan een paar dagen kan ik toch echt niet wachten.

Laat een reply achter

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.